Sukukokous 2003

Lipsasten sukukokous Juvalla 5.-6.03 
Lipsasten suku kokoontui Juvalle sukuseuransa kotipaikkakunnalle heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna. Lauantain aamupäivällä golfaavilla Lipsasilla oli tilaisuus mitellä taitojaan Joroisten golfkentällä. Iltapäivällä tutustuttiin Lipsasten asuinpaikkoihin Etelä-Juvalla.

Veli-Antti Lipsasen opastamalla kierroksella ensimmäinen kohde oli Kankaankylässä Ruokojärven rantamaisemissa oleva Lipsalan tila, joka on varhaisin tiedossa oleva Lipsasten asuttama paikka. Tiedot ovat 1600-luvulta, jolloin my&öuml;s kylän nimi Lipsala mainitaan. Kun talo otettiin Juvan komppanian virkataloksi, Lipsaset muuttivat Vehmaan kylälle. Nykyisin tila on Pylkkäsen perheen asuttama.

Matka eteni Koikkalan kylän upeiden maisemien kautta Soiniemelle, Siikajärven rantakukkulalle Pekkalan tilalle, jonka historiaa on selvitelty 1500-luvulle asti. Talo oli osa Purholan kylässä ollutta tilaa, josta 1600-luvulla muodostui Pekkalan rusthollia. Purhoset isänn&öuml;ivät rusthollia isojakoon asti, jolloin Siikajärven rannalla luultavasti kaskimaille syntyneistä torpista kehittyneet uudistilat erotettiin itsenäisiksi. Kuosmalasta lähteneet Lipsaset ostivat Pekkalan v. 1889 ja nyt isänn&öuml;i taloa viides sukupolvi Lipsasia.

Seuraava kohde oli Tulusmäellä Nulppolan tilalla Veikko Lipsasen hiilenpolttoyritys PT-Hiilto Ky. Selostus grillihiilen valmistusmenetelmästä sai kuulijat vakuuttuneiksi, että EU:sta kantautuneet puheet grillaamisen terveyshaitoista ovat liioiteltuja, ainakin kun käyttää laatuhiiltä.

Todisteena laadusta on PT-Hiilto Ky:n hiilipussissa tuohikäppyrä, jolla sytytys tapahtuu ilman kemiallisia aineita. Hiilen raaka-aineena on puhtaassa maaperässä kasvanutta suomalaista lehtipuuta joka on valmistettu hiileksi käsity&öuml;nä laatua, perinteitä ja ympärist&öuml;ä kunnioittaen.

Paluumatka kirkonkylälle ajettiin Kaskiin kylän perinnemaiseman halki. Etelä-Juvan kierroksella kesäinen luonto näytti parhaat puolensa, ja hyvin hoidetut täydessä kukkaloistossa koreilevat maatalojen pihat saivat vierailijat ihastumaan.

Illansuussa kokoonnuttiin illanviettoon Tuottajaintuvalle. Alajärveläinen Hellä Kantola järjesti juvalaisten apujoukkojensa kanssa mukavan tuokion, jolloin oli tilaisuus tutustua ja seurustella yhteislaulun vauhdittamana. Illan kohokohdaksi nousi Hellän ohjaama kolminäyt&öuml;ksinen draama Karhunkaato. Jännitystä ja dramaattisia juonenkäänteitä oli siinä määrin, että yleis&öuml;n reaktiot olivat huikeat. Loistavien roolisuoritusten perusteella Lipsasilla olisi käytt&öuml;ä suuremmillakin näyttäm&öuml;illä.

Sunnuntai, varsinainen sukukokouspäivä aloitettiin kokoontumalla jumalanpalvelukseen Juvan kirkkoon, jossa Lipsasten juhlan lisäksi vietettiin kesäjuvalaisten kirkkopyhää. Kahden kanttorin toteuttama jumalanpalvelusmusiikki oli jo sinänsä elämys. Sukuseuranpuheenjohtaja Veli-Antti Lipsanen toimi avustajana ja luki päivän tekstejä.

Lounaalle ja varsinaiseen sukukokoukseen Juva Hotellissa osallistui 147 suvun jäsentä, kaukaisimmat Ruotsista asti. Kokous aloitettiin perinteiseen tapaan Savolaisen laululla , jonka jälkeen kunnioitettiin hiljaisella hetkellä poisnukkuneita suvun jäseniä.

Kokouksen sääntömääräisiin asioihin kuului mm. sukuneuvoston valinta. Puheenjohtajana jatkaa Veli-Antti Lipsanen Keravalta, varapuheenjohtajana Aku Lipsanen Lappeenrannasta ja sihteerinä Anja Lipsanen Juvalta. Jäseninä jatkavat Hannu Lipsanen Hämeenlinnasta, Heikki Lipsanen Juvalta, Matti Lipsanen Pieksämäeltä ja Anna-Liisa Toikkanen Tampereelta. Uusiksi jäseniksi valittiin Hely Lipsonen Vaajakoskelta ja Heikki Lipsanen Karkkilasta. Tilintarkastajiksi valittiin Veikko Lipsanen Varkaudesta ja Anja Pirttilä Juvalta, varalle Minna Lipsanen ja Marja Pulkkinen Virtasalmelta.

Sukuseura on varsinaisen toimintansa lisäksi vuosien mittaan hankkinut oman vaakunan ja kustantanut kolme sukukirjaa. Uutena hankkeena on vaakunalla varustettu isännänviiri, joka toteutetaan, jos riittävä määrä tilaajia ilmoittautuu. Kaikki toiminta tapahtuu jäsenmaksujen varassa, joten sukuneuvosto esitti jäsenille vakavan vetoomuksen maksun suorittamisen tärkeydestä.

Päätteeksi julkistettiin lisensiaatti, historianopettaja Heidi Ahlstr&öuml;min kirjoittama kirja "Lipsasten suvun juuret. Lipsasten kantatilojen Jaakkolan, Leinolan ja Kuosmalan historia". Kirjassa on liitteenä Anna-Liisa Toikkasen kokoama sukuluettelon täydennysosa.

Sukua tapaamaan oli tullut monia ensikertalaisia Lipsasten sukuhaaroista ja uutena sukuhaarana olivat Lipsoset ja Lipsuset. Tapahtumat kahden päivän aikana olivat onnistuneita ja vieraat antoivat järjestäjille runsaita kiitoksia. Seuraava kokous kahden vuoden kuluttua on Helsingissä Hotelli Vuorannassa.