Sukukokous 2013

Minkkitarhan esittely. Oikealla omistajat Pentti ja Heikki Lipsanen.

Päiväkahvit minkkitarhalla.

Lipsaset kokoontuivat Kiteelle 
Tutustuttiin työhön ja viihteeseen 
Lämmin ja aurinkoinen heinäkuun sää helli Sukuseura Lipsanen ry:n jäseniä sukutapaamisessa Kiteellä viikonloppuna 13. - 14.7.2013. Sukujuhlia on järjestetty vuodesta 1969 lähtien, ja sukuseura on rekisteröity vuonna 1972. Kahden vuoden välein pidettävän sukujuhlan järjestelyistä vastasi tällä kertaa Kiteen sukuhaara. Uskon, että muut osallistujat ovat mukana, kun lähetän kiitokset kiteeläisille kiintoisasta ohjelmasta ja leppoisasta tunnelmasta.

Lauantaina iltapäivällä aloitettiin kokoontumalla Keski-Karjalan Minkkitarha oy:n pihalla Kesälahdella. Veljekset Pentti ja Heikki Lipsanen ovat jatkaneet isänsä aloittamaa yritystä, joka on alallaan toiseksi vanhin Suomessa. Pentti Lipsanen kertoi aluksi yrityksen historiasta ja toiminnasta. 


Sen jälkeen suvun jäsenet pääsivät isäntien opastamina ryhmissä tutustumaan minkkitarhaan ja kuulemaan käytännön työstä eläinten parissa. Yrittäjän arki on työntäyteistä kellonajasta välittämättä ja mielessä pyörii jatkuvasti toiminnan kehittäminen ja parantaminen. Saimme kuulla alan huippuasiantuntijain painavaa puhetta. Pentti Lipsanen on toiminut vuosia myös turkisalan keskusliitossa, joten matkoja Helsinkiin kertyy vuosittain monia. Vierailun lopuksi nautittiin talon emäntien herkullisista leivonnaisista ja virvokkeista jokimaisemassa talon avaralla terassilla. Iloisen puheensorinan lomassa emäntä viihdytti vieraita hanurinsoitollaan. 

Minkkitarhalta palatessa oli mahdollisuus tutustua 50-luvun kyläkauppaan Kesälahden Varmossa. Sieltä sai virvokkeeksi aitoa Siruunasoodaa ja kotiin tuliaisiksi muikkusäilykkeitä sekä lapsenlapsille siirappinekkuja. Jokunen perhekunta vieraili myös Puhoksen perinnepäivillä, missä oli kokemista sekä aikuisille että lapsille. Kitee Zoo ja vesipuisto Pajarinhovin yhteydessä olivat myös lapsille mieluisia kohteita.

Muutama saattoi ottaa vielä pienet nokkaunet hotellihuoneessa ennen illan risteilylle lähtöä. PajarinHovin rannassa odotti Lipsasia klo 17 M/S Pyhäjärvi, joka lipui kaksi tuntia tasaisesti halki upean järvimaiseman. Näimme kumpuilevaa suomalaista vaaramaisemaa ja rantapuiden taakse kätkeytyviä kesämökkejä. Lapset vilkuttivat kalaonneaan koetteleville venekunnille ja kiikarin omistajat bongasivat eri lintulajeja. Matkan aikana nautimme maukkaan iltapalan ja tutustuimme toinen toisiimme taas vähän paremmin.

Iltaristeily Pyhäjärven maisemissa.

Veli-Antti Lipsanen,neuvoston jättävä puheenjohtaja.

60 henkeä sukukokouksessa 
Sunnuntai, varsinainen kokouspäivä aloitettiin perinteisesti , tällä kertaa Kiteen komeassa harmaakivikirkossa. Sukuseuran puheenjohtaja Veli- Antti Lipsanen osallistui messuun vanhaa tapaa noudattaen. Kirkkoon oli saapunut myös suuri määrä paikkakuntalaisia, sillä mieleenpainuvan saarnan piti pidetty jo eläkkeelle jäänyt kirkkoherra Sakari Takala, joka myös lauloi nuorten seurakuntalaisten kanssa. Musiikki oli tärkeä osa koko messua. Kirkolta ajettiin kokouspaikalle Koivikon Kievariin, jossa nautittiin aluksi jo kuuluisaksi tullut noutopöytälounas. Koivikon kartanon alue on kulttuurihistoriallisesti arvokas kokonaisuus. Maalaiskartano sijaitsee Suomen vanhimman ja laajimman lehtikuusimetsän kainalossa noin kilometrin päässä kirkasvetisestä Pyhäjärvestä. Mittavien uudistustöiden jälkeen alkuperäiseen kukoistukseensa palautettu Koivikon Kartano on taas hyvien makujen ja raaka-aineiden koti, kun Koivikon Kievari avasi ovensa ruokailijoille toukokuussa 2012.

Varsinaiseen sukukokoukseen siirryttiin kartanon pihan poikki auditorioon. Aluksi laulettiin perinteisesti Savolaisten laulu ja pidettiin hiljainen hetki suvusta poistuneiden vainajien muistoksi. Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin sukuseuran puheenjohtaja Veli- Antti Lipsanen ja sihteeriksi sukuseuran sihteeri Lea Asp. Kun kokous oli todettu laillisesti kokoon kutsutuksi ja päätösvaltaiseksi, sihteeri esitti toimintakertomuksen kaudelta 2011- 2012. Sukuneuvosto oli kokoontunut kauden aikana kolme kertaa, ja edellinen sukukokous oli Juvalla heinäkuussa 2011. Seuran tilinpito hyväksyttiin ja jäsenmaksu päätettiin pitää ennallaan 10 euroa/talous/toimintakausi. Sukuseuran sääntöjä muutettiin sukuneuvoston esittämällä tavalla vastaamaan uutta kirjanpitolakia. Sukuseuralla on nyt yksi toiminnan tarkastaja ja hänellä varahenkilö.

Sukuseuran uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Harri Lipsanen Vantaalta. Varapuheenjohtajana jatkaa Aku Lipsanen Lappeenrannasta ja sihteeri/rahastonhoitajana Lea Asp Helsingistä. Sukuneuvostoon valittiin kaksivuotiselle toimikaudelle uusina jäseninä Heli Halonen Helsingistä ja Sirpa Kauppi Anttolasta. Entisinä jäseninä jatkavat Atte Lipsanen Juvalta, Hely Lipsanen Vaajakoskelta, Jouko Lipsanen Savonlinnasta ja Matti Lipsanen Pieksämäeltä. 
Varapuheenjohtaja Aku Lipsanen kiitti väistyvää puheenjohtajaa Veli-Antti Lipsasta ja entistä jäsentä ja sihteeri/taloudenhoitajaa Anna- Liisa Toikkasta pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta työstä sukuseuran hyväksi. Veli-Antti Lipsanen on toiminut puheenjohtajana vuodesta 1997. Anna- Liisa Toikkanen on koonnut sukukirjan Lipsasten sukua vuosina 1685-2000 ja hoitaa edelleen suvun tietorekisteriä. Sihteeri kukitti heidät lämpimin halauksin.

Anna-Liisa Toikkanen, Lea Asp, Aku Lipsanen.

Sukua kolmessa polvessa. Takana Sirkka Skagius, Uppsala, Salme Ruokojärvi, Helsinki. Edessä Merja Ruokojärvi ja Roosa Valkama, Helsinki.

Kokousväki keskusteli sukukokouksen seuraavasta pitopaikasta vuonna 2015, mutta päätös jäi sukuneuvoston harkittavaksi. Mietittiin myös, miten nuoria saataisiin toimintaan mukaan ja miten sukuseuran nettisivuja saataisiin kehitettyä.

Kokousesitelmän pitäjä Aarni Vepsä oli sairastunut, joten muistot Toivo Lipsasesta ja Kiteen kehityksestä jäivät läsnäolijoiden muistikuvien varaan. Monenlaista muistettiin näistä Kiteen puuhamiehistä ja lisää voi lukea kirjasta, joka Toivo Lipsasen elämästä on julkaistu.

Perinteisten kakkukahvien päätteeksi Koivikon Kievarin omistaja Pekka Partanen kertoi yrityksen historiasta ja nykynäkymistä. Mittavan remontin jälkeen ravintolatoiminnasta vastaa Markku Väkeväinen ja tilan muusta toiminnasta Pekka Partanen. Hevostallin toimintaa uudistetaan ja uusi ratsastuskenttä saanee kohta käyttäjiä. Suunnitteilla on myös energian tuotanto suljetun kierron avulla, missä tilan kaikki jätteet hyödynnetään oman energian tuotantoon.

Esitelmän jälkeen osallistujat lähtivät haikeina kuka minnekin päin kesäistä kotimaata, etäisimmät tulijat Ruotsiin. Kahden vuoden kuluttua tavataan taas. Silloin on vuorossa sukuseuran kotipaikka Juvan seutu.