Sukukokous 2011

Lipsasten sukuseuran kokoontuminen Juvalla 
Sukuseura Lipsanen ry:n sukutapaaminen pidettiin Juvalla 2.-3.7.2011. Lipsaset ovat kokoontuneet sukujuhlille vuodesta 1969 lähtien, aluksi joka vuosi, sittemmin kahden vuoden välein. Sukuseura rekisteröitiin vuonna 1972. Kokoontuminen tapahtuu joka toinen vuosi seuran kotipitäjässä Juvalla, jossa lähes kaikki Lipsaset asuivat 1800- luvun puoliväliin asti. Joka toinen vuosi kokouspaikkakunta valitaan seudulta, jossa joku sukuhaara on runsaasti edustettuna.

Kun kokouspaikkakuntana oli sukuseuran kotipitäjä, oli hyvä tilaisuus nähdä ja kuulla, mitä Juva tänä päivänä tarjoaa vierailijalle. Kokoontumispaikaksi oli valittu historiallinen Partalan Kuninkaankartano. Kartanon perusti Kustaa Vaasa 1550-luvulla. Elettyään monet Suomen historian vaiheet, kartano päätyi Juvan kunnan omistukseen, toimi maatilana ja 2000-luvun alkupuolella MTT:n luomututkimuskeskuksena. Uuden tulemisen kartano on kokenut kuluvana kesänä, kun siihen avattiin remontin jälkeen hotelli- ja ravintolatilat.

Lauantai-iltapäivällä kartanon isäntä Jyri-Petri Siljamo johdatteli kokousvieraita Kartanon historiaan ja tämän päivin juvalaisiin tapahtumiin ja nähtävyyksiin. Kuulimme Kartanon alueella sijaitsevan Tryffelikeskuksen toiminnasta, tutustuimme valokuvagalleriaan, Juvan museoon ja vierailimme Hatsolan kylällä taiteilija Matti Kurkelan ateljeessa puutaidenäyttelyssä. Illan lopuksi oli vielä mahdollisuus rentoutua Kartanon latotansseissa tai jatkaa yhdessäoloa ja seurustelua kauniissa säässä kartanon terassilla. Lauantaina oli myös mahdollisuus golfaamiseen Joroisten Kartanogolfilla.

Sunnuntai, varsinainen kokouspäivä aloitettiin perinteisellä messulla Juvan kirkossa. Vanhaa tapaa noudattaen sukuseuran puheenjohtaja Veli-Antti Lipsanen sai osallistua messun toimitukseen. Kartanoon siirryttyä nautittiin maukas luomulounas, jonka jälkeen varsinainen sukukokous aloitettiin Savolaisen laululla. Suvusta poistuneiden vainajien muistoksi vietettiin hiljainen hetki. Kokouksen puheenjohtajana toimin sukuseuran puheenjohtaja Veli-Antti Lipsanen ja sihteerinä sukuseuran sihteeri Lea Asp.

Kun kokous oli todettu lailliseksi ja päätösvaltaiseksi, sihteeri esitti toimintakertomuksen kaudelta 2009-2011. Edellisen kerran oli kokoonnuttu Lappeenrannassa heinäkuussa 2009. Seuran tilinpito hyväksyttiin ja todettiin, "ettei olla rikkaita, mutta ei velkaakaan ole". Jäsenmaksuksi päätettiin edelleen 10 €/talous/toimintakausi.

Sukuseuran sääntöjen tarkistus päätettiin tehdä vastaamaan uusia tilintarkastusmääräyksiä. Sukuseuran puheenjohtajaksi valittiin edelleen Veli-Antti Lipsanen Heinolasta ja varapuheenjohtajaksi Aku Lipsanen Lappeenrannasta sekä sihteeri/rahastonhoitajaksi Lea Asp Helsingistä. Sukuneuvostoon valittiin kaksivuotiselle toimikaudelle uusina jäseninä Harri Lipsanen Vantaalta ja Jouko Lipsanen Savonlinnasta sekä entisinä jäseninä jatkavat Atte Lipsanen Juvalta, Heli Lipsanen Vaajakoskelta, Matti Lipsanen Pieksämäeltä ja Anna-Liisa Toikkanen Tampereelta. 
Jäsenten yhteystiedot ovat sukuneuvoston sivulla.

Sukukokouksen pitopaikasta vuonna 2013 keskusteltiin, mutta päätös jäi sukuneuvoston harkittavaksi. Länsi-Suomi oli vahvasti ehdolla, lähinnä Rauma-Pori- seutu.

Kokousesitelmän piti helsinkiläinen Sirkku Saba aiheenaan DNA-tutkimus sukututkimuksen apuna. Mainittakoon, että Sirkun isä Kaarlo Lipsanen aloitti Lipsasten suvun tutkimisen. 

Sirkku Saba esitelmöi aiheesta DNA-tutkimus sukututkimuksen apuna.

DNA-testin perusteella sukumme kuuluu N-haploryhmään, kuten 70 % suomalaisista suvuista. Mielenkiintoista asiassa on se, että löytyi täsmälleen samaa tulosta, eli kaikki 12 markkeria samaa, vain kolme kappaletta Familytreedna:n tietokannasta. Familytreedna on tunnettu USA:lainen dna-tutkimus. Nämä kolme yhteneväistä nimeä löytyi yksi Ruotsista Sven Johansson, yksi USA:sta Juntunen ja yksi valkjärveläinen suku, Lamppu. 
Kiinnostavaa on, että Sven Johanssonin esi-isä on tullut Suomesta, Savosta ja muuttanut "Metsäruotsiin" joskus 1500-1600-luvulla, jolloin Ruotsiin muutto oli vilkasta. Eräs ruotsalainen tutkija on löytänyt mielestään suvun esi-isän, joka on Lars Rastoinen. Lipsasten suvun juuret-kirjan tekijä Heidi Ahlströmin tutkimuksissa on mainittu kolme nimeä, Olli, Niilo ja Paavali Rastoinen, jotka kenties muuttivat nimensä Rastoisesta Lipsaseksi v. 1644, kotikylänsä Lipsalan nimen mukaan. Ruotsin Rastoinen oletettavasti muutti sinne Rautalammilta. Toivottavasti mielenkiintoinen esitelmä innostaa suvun jäseniä jatkamaan sukuhaarojensa lisätutkimuksia ja tietojen päivitystä. Miellyttävää on todeta, että innostusta onkin jo herännyt ja uusi sukuhaara on löytynyt ja tiedot siitä saatu talteen. Lipsasten kotisivuilta löytyy tulostettava sukututkimuskaavake, jolla uusia ja päivitettyjä tietoja voi lähettää. Kts. osoitetieto lopussa. Nuoren sukupolven edustaja Lotta Lipsanen kertoi isänsä Veli-Antti Lipsasen haastattelemana työurastaan ja harrastuksistansa. Lotta on muuttanut pääkaupunkiseudulta Juvalle ja perustanut Käännöstoimiston (www.liki.fi), jonka työkielet ovat pohjoismaiset kielet ja englanti. Lotta harrastaa kennel-toimintaa ja monipuolisesti liikuntaa. Juva on hänen mielestään vireä paikkakunta, jossa on kaikki tarpeellinen ja "elävä meininki". 

Sukukokouksessa oli läsnä 68 sukuun kuuluvaa henkilöä. Kaukaisimmat osallistujat olivat tulleet Australian länsiosasta ja Ruotsista. 

Perinteisten mansikkakakku-kahvien jälkeen lähdettiin kotimatkalle toivotuksin: "Kahden vuoden päästä tavataan jälleen!"

Maallemuuttaja Lotta Lipsanen kertoo työstään ja harrastuksistaan Juvalla.

Sirkka Skagius Ruotsista ja Leena Niikkula Australiasta olivat kaukaisimmat kokousvieraat.